zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Manastirea Neamt - Targu-Neamt

      Hramul:

”Înălţarea Domnului”, sărbătorit la 40 de zile de la Paşte, “Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ”, sărbătorit în prima zi din din Postul Naşterii Domnului.

     Locaţie:

     Mănăstirea Neamţ este cea mai veche şi cea mai importantă aşezare monastică a Moldovei. La 12 kilometri, nord vest de Cetatea Neamţ, într-o poiană de pe valea râului Nemţişor, înconjurată de culmi impadurite, este aşezată Mănăstirea Neamţ, “Ierusalimul ortodoxiei romane”.

   Alte atracţii:

    Aici se găseşte Icoana Maicii Domnului primita în dar de Domnitorul Alexandru cel Bun de la împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.

   Istoric:

   În tezaurul de valori ale patrimoniului istoric şi cultural-artistic naţional Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit. Întreaga sa existenţă îi dă o aură de legendă şi atributele unei vetre de viaţă spirituală care se poate identifica în multe privinţe cu însuşi românismul medieval.

În lipsa unor documente care ar fi putut asigura date istorice precise, marea majoritate a cercetătorilor pledează pentru existenţa unei aşezări monahale pe malul drept al Nemţişorului încă din secolul al XIV-lea. La 7 ianuarie 1407, când Alexandru cel Bun şi Mitropolitul Iosif emit un important document de cancelarie, Mănăstirea Neamţ constituia deja o puternică şi cunoscută vatră monahală din moment ce a fost pusă sub ascultarea egumenului Domeţian, împreună cu un alt important centru al spiritualităţii româneşti, Mănăstirea Bistriţa.

    Se pare că în preajma unei vechi bisericuţe de lemn, Petru I Muşat (1375-1391) a ridicat aici primul lăcaş de piatră cu hramul “Înălţarea Domnului”, la finalizarea şi la înzestrarea căruia au mai contribuit şi ceilalţi voievozi Muşatini de la sfârşitul veacului al XIV-lea.

În zilele noastre, hramul “Înălţarea Domnului” este sărbătorit la 40 de zile de la Paşte, iar “Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ” este sărbătorit în prima zi din din Postul Naşterii Domnului.

Catastrofalul cutremur din 1471 s-a soldat cu mari distrugeri în întregul complex, afectând şi biserica mare. Trecerea anilor şi unele evenimente din a doua jumătate a secolului al XV-lea au marcat puternic aşezământul. Dezastrul a fost desăvârşit, după cât se pare, de oştile lui Mahomed al II-lea, care, în vara anului 1476, neputând cuceri Cetatea Neamţ, s-au răzbunat asupra târgului şi a mănăstirilor din jur. După 1480, vechea biserică de la Neamţ se afla într-un asemenea stadiu de degradare încât Ştefan cel Mare nu a mai considerat posibilă restaurarea acesteia, preferând să ridice aici un nou lăcaş de închinăciune, ce s-a sfinţit la 14 noiembrie 1497.

     Relaţiile duhovniceşti ale mănăstirii cuprind şi zone mai îndepărtate ale ortodoxiei, străbătând până în Bulgaria şi Serbia, la Sfântul Munte şi la Constantinopol sau până la Kiev şi Moscova. La Neamţ au trăit şi s-au format reprezentanţi de seamă ai bisericii româneşti, cu o însemnată contribuţie în organizarea, consolidarea şi afirmarea ortodoxiei în această parte a Europei, dar şi în păstrarea fiinţei noastre naţionale.

     Dintre obiectele cu valoare istorică şi artistică, din colecţia mănăstirii, cele mai importante sunt Icoana Maicii Domnului primita în dar de Domnitorul Alexandru cel Bun de la împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, Catapeteasma care a aparţinut paraclisului din Cetatea Neamţ, câteva icoane din veacurile XVII-XVIII, alte icoane executate de Nicolae Grigorescu, un vas pentru aghiazmă din 1775, un Panaghiar din 1750, o Nebederniţă din anul 1665, un Epitrahil din veacul al XVIII-lea, un Omofor care a apartinut Episcopului Pahomie al Romanului (1706-1714), o presă tipografică din veacul al XVIII-lea, două prese tipografice din metal din veacul al XIX-lea, numeroase Xilogravuri si diferite piese tipografice.

 

GALERIE FOTO

Manastirea Neamt 1Manastirea Neamt 2Manastirea Neamt 3Manastirea Neamt 4Manastirea Neamt 5Manastirea Neamt 7Manastirea Neamt 8Manastirea Neamt 10Manastirea Neamt 11Manastirea Neamt 12