zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Manastirea Petru Voda - Targu-Neamt

Hramul:

“Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, sărbătorit la 8 noiembrie.

Locaţie:

Pe drumul naţional 15B dinspre Poiana Teiului spre Târgu Neamţ, din Valea Largului se desprinde în stânga, o ramificaţie dreaptă de 10 kilometri spre satul Petru Vodă. Credincioşii şi turiştii care vin cu trenul până la Bicaz, pot lua autobuzele din spatele gării sau din centrul localităţii Bicaz.

Alte atracţii:

În cadrul unui laborator se prepară medicamente naturiste pentru diverse afecţiuni şi sunt maici cu experienţă în domeniu care au tratamente foarte eficiente.

Istoric:

Constituită recent, spre sfârşitul secolului al XX lea , mănăstirea Petru-Vodă este realizată într-o manieră ce trădează influenţe ale stilului medieval, devenind deja loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi.

În zonă n-a existat niciodată un aşezământ monahal, dar după 1989 credincioşii au dorit şi-au solicitat înfiinţarea unei mănăstiri în satul Petru Vodă. Aceiaşi dorinţă au avut-o şi autorităţile locale care au pus la dispoziţie, în poiana Hasca, terenul necesar construcţiilor complexului mânăstiresc. În anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei şi Bucovinei a dat binecuvântarea şi după anul 1991 a început construcţia bisericii.

 

Sarcina înfiinţării mânăstirii, a ridicării construcţiilor şi organizarea obştei şi-au luat-o doi monahi din mânăstirea Secu, de origine din Poiana Teiului. Unul dintre aceşti monahi este fostul stareţ al mânăstirii, protosinghel Iustin Pârvu, considerat de mulţi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici în viaţă. Părintele Iustin a trecut în anii pe care i-a adunat peste multe greutăţi, însă a rămas mereu credincios credinţei ortodoxe şi neamului român.

Iniţial nu s-a urmărit ridicarea unei aşezări atât de mari, ci totul a început odată cu dorinţa Părintelui Iustin Pârvu de a ajuta oameni sărmani, oameni bolnavi, copii neajutoraţi, pentru care societatea românească nu găsise loc şi nici timp să se ocupe. Actualul stareţ este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Acesta a venit la mânăstirea Petru Vodă în data de 14 octombrie 2003, unde a dat dovadă de ascultare şi dăruire pentru viaţa monahală.

Sub îngrijirea acestei mânăstiri a luat fiinţă un azil de bătrâni şi o casă de copii cu predare pentru clasele întâi şi a II-a. Pe lângă acestea mai există şi un dispensar medical pentru asigurarea asistenţei medicale. Personalul azilului de bătrâni şi a casei de copii este asigurat de maicile de la mânăstrire, maici cu studii superioare în medicină, asistenţă socială şi psihologie.

Aceste activităţi filantropice nu le împiedică pe măicuţe să se ocupe de rânduiala lor monahală, de viaţa duhovnicească. Şi chiar dacă zilele sunt ostenitoare, îngrijind bolnavi şi educând copii, nopţile sunt cele mai aşteptate de măicuţe, când începe Utrenia unită cu Sf. Liturghie. Acest program de rugăciune durează de la ora 0.00-4.00 dimineaţa.

În restul timpului, alte maici se îndeletnicesc cu îngrijirea animalelor, cultivarea pământului, cu brodarea de veşminte preoţeşti şi bisericeşti sau cu simpla croitorie, cu zugrăvirea icoanelor pe lemn, culegerea de texte bisericeşti spre aducerea lor la tipar sau alte activităţi călugăreşti.

Tot în cadrul acestui aşezământ se realizează prelucrarea plantelor medicinale în cadrul unui laborator, în care se prepară medicamente naturiste pentru diverse afecţiuni. Sunt maici cu experienţă în domeniu, şi aceste tratamente s-au dovedit a fi foarte eficiente. De asemenea există şi un cabinet stomatologic, unde vin la tratament oameni din toată zona Neamţului.

În acest aşezământ se îmbină armonios lucrarea practică, serviciile filantropice cu lucrarea meditativă şi duhovnicească, prin care monahul este dator să participe la slujbe, să citească sfintele cărţi şi să îşi aducă aportul la obşte.

 

GALERIE FOTO

Manastirea_Petru_Voda09Manastirea_Petru_Voda11Manastirea_Petru_Voda127Manastirea_Petru_Voda128Parintele_Iustin_Parvu_Manastirea_Petru_VodaManastirea_Petru_Voda130