zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Casa memoriala Ion Creanga - Targu-Neamt

     Trecând podul peste “Ozana cea limpede şi frumos curgătoare”, ajungem la Humuleşti, localitate cunoscută din “Amintiri din copilarie” a lui Ion Creangă, astăzi cartier al oraşului Târgu Neamţ. Pe strada Ion Creangă nr. 8, Casa memorială “Ion Creangă” păstrează vie amintirea scriitorului.

Marele povestitor a scris despre satul Humuleşti, în care s-a născut, că este un “sat mare şi vesel, împărţit în trei părti, care se ţin toate de una: Vatra Satului, Delenii şi Bejenii ...; sat vechiu răzăşesc, întemeiat în toată puterea cuvântului: cu gospodari tot unul şi unul, cu flacai voinici şi fete mândre ...” Casele din Humuleşti sunt şi acum mari şi frumoase, iar in centru, la intersecţia drumurilor, se află biserica şi şcoala, în faţa căreia este statuia lui “Ion Creangă”.

Construita în anul 1830 de bunicul dinspre tată al marelui povestitor, Petrea Ciubotariul, casa a fost primită de fiul său Ştefan în 1835, când s-a căsătorit cu Smaranda Creangă, din Pipirig. Construcţia a fost restaurată în 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944 Sofia Grigoriu, născută Creangă, donează casa Asociaţiei Învăţătorilor din România.

Casa copilăriei lui Ion Creangă a rămas moştenire din generaţie în generaţie şi a fost locuită până în anul 1959 când a fost declarată muzeu printr-un decret de patrimoniu naţional. Abia mai târziu, în 1965, Zahei Grigoriu, unul dintre urmaşii povestitorului, a cedat-o cu scopul amenajării muzeului. Devenită unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezintă, dincolo de semnificaţia sa istorico-literară şi sentimentală, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei şi ariei etno-culturale în care se încadrează.

Sub acoperişul larg de şindrilă, pereţii din bârne groase peste care s-a aşternut un strat de lutuială, delimitează o singură încăpere cu ferestre înguste şi o tindă unde abia puteai să te învârţi. Intrarea scundă este adăpostită de ploile repezi printr-o prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu pantă repede protejează mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole cu certă valoare etnografică.

Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul-simţ şi modestia proprie ţăranului moldovean, generând un puternic sentiment de pioşenie, nu numai pentru ceea ce reprezintă ele faţă de amintirea lui Ion Creangă, ci pentru că ele sunt mărturii autentice ale tradiţiei populare a locuitorilor din această parte a ţării.

În prezent, amenajată ca muzeu, casa adăposteşte obiecte care au aparţinut odinioară familiei Creangă, cum ar fi laiţa, de jur-împrejurul camerei, acoperită cu lăicere, culmea cu câteva straie, opaiţul, furca şi roata de depănat, vârtelniţa, masa la care a învăţat Ionică, buchiile cărţii şi ceaslovul amintit în memoriile sale.

 

GALERIE FOTO

casa creangaCasa memoriala Ion CreangaDSC_0114DSC_0115DSC_0111DSC_0113DSC_0112