zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu - Targu-Neamt

     Cine mai simte româneşte, cine iubeşte frumosul şi cine vrea să fie purtat de vocea lui Sadoveanu în lumea miraculoasă a versului eminescian, trebuie să treacă pragul casei memoriale “Mihail Sadoveanu” de lângă Schitul Vovidenia. Scriitorul a locuit timp de 17 ani în clădirea actualului muzeu, deoarece casa constituia reşedinţa sa de vară.

     În toate camerele din casă se poate asculta, prin intermediul sistemul audio, vocea lui Mihail Sadoveanu recitând versuri din Mihai Eminescu. Este foarte interesant de văzut pălăria şi pelerina care i-au aparţinut scriitorului şi cu care a făcut ultimele fotografii, biroul, suportul de stilou pe care l-a purtat în orice loc în care a locuit, toate cele 100 de volume pe care le-a creat, obiecte de mobilier aşezate în acelaşi loc în care erau aşezate şi pe vremea scriitorului, biblioteca şi multe altele.

    Casa memorială “Mihail Sadoveanu” a fost inaugurată în data de 26 iunie 1966. Aceasta a fost ridicată în anul 1937 de către Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada 1935-1940. Odată ce a devenit casă de oaspeţi a fost pusă la dispoziţia scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 şi apoi în 1949 i-a fost cedată permanent acestuia, spre folosinţă pe viaţă. Tot în casa memorială există o poză a scriitorului plimbându-se pe prispa casei, prispă care a rămas neschimbată şi care înfioară pe oricine se gândeşte că pe unde păşeşte el, tot pe acolo a păşit şi scriitorul.

     Acest muzeu a fost înfiinţat între anii 1964 şi1966 de către Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei Sadoveanu. În anul 1970 muzeul a fost trecut în administrarea Complexului Muzeal Neamţ. Casa memorială “Mihail Sadoveanu” a revenit sub tutela Muzeului Literaturii Române Bucureşti la 1 ianuarie 1994.

     Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944 – 1961, fiind reşedinţa sa de vară. Muzeul păstrează ambianţa de epocă şi expune obiecte memoriale: portretele părinţilor, portret şi bust ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, un şah de fildeş, pianul, sabia de samurai, obiecte de vânătoare şi pescuit, cărţi felurite, de la cele 61 de ediţii princeps până la volume de documente istorice de la 1500.

    Acest reper cultural al locului îmbină valoarea sentimentală şi istorico-literară conferită de prezenţa sadoveniană cu evidente calităţi arhitecturale, inspirate din specificul vechilor construcţii din zonă. Casa memorială “Mihail Sadoveanu” a fost donată statului român, pe timp nelimitat, pentru a fi folosită ca şi muzeu.

 

GALERIE FOTO

mihail-sadoveanu1img-sadoveanu1