zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Casa memoriala Veronica Micle - Targu-Neamt

Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea din lemn şi cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă şi trei încăperi la stradă, casa a fost lăsată în posesia Veronicăi Micle ca zestre şi moştenire de la părinţii săi. În anul 1850 casa a fost vândută doamnei Ana Câmpeanu cu 100 de galbeni. Anul 1864 a găsit-o pe Veronica în casa care i-a fost donată ca zestre de nuntă la căsătoria sa cu profesorul Ştefan Micle.

În anul 1886 casa este donată Mănăstirii Văratic, fiind folosită de maicile care primeau îngrijire la Spitalul din Târgu Neamţ, aşa cum scrie în Actul de Danie: “Eu subsemnata Doamnă Veronica Micle cu domiciliul în Sf. Măn. Varatic / ... donez de a mea bună voie Sf. Măn. Varatic / ... / casa mea mobilată, cu toate atenansele situată în Târgu Neamţ pe Uliţa Mare (Str. Ştefan cel Mare nr. 12) / ... / în bună stare de locuit. În curtea casei se află fântână cu apă, beci, grajd şi locul cu pomi fructiferi, împrejmuit cu gard de scândură, după întinderea şi stăpânirea veche şi actuală. Casa o am proprietatea mea ca zestre şi moştenire de la defuncţii mei părinţi / ... / Iar pe peretele casei să fie afişat o placă de marmură pe care va fi scris pentru pomenire de generaţia actuală şi viitoare "Casa Veronica Micle" / ... / Semnat proprie de mine Veronica Micle. Făcut la Măn. Văratic, anul 1886 octombrie 12”.

După ce a găzduit mai mulţi proprietari, imobilul a fost declarat monument istoric la iniţiativa lui Constantin Matasă, iar din 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. Casa a fost refăcută după planul originar şi amenajată ca muzeu memorial, fiind deschisă publicului începând cu anul 1984.

În casa în care poeta şi-a petrecut primii ani ai vieţii şi unde istoricul Nicolae Iorga a aşezat o placă memorială, s-au reconstituit două camere de epocă şi s-a întocmit o expoziţie foto-documentară. Casa Veronica Micle constituie o preţioasă relicvă a veacului trecut, ce împleteşte imaginile vechii aşezări cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste şi suferinţă, şi-a înscris pentru totdeauna numele alături de cel al lui Mihai Eminescu.

Din 1998 în partea stângă a casei se găseste o statuie cu bustul poetei realizată în bronz de către sculptorul Popa Damian-Ioan. Expoziţia permanentă existentă aici prezintă momente din viaţa şi creaţia poetică a Veronicăi Micle (fotocopii, manuscrise, cărţi, obiecte personale care au aparţinut poetei etc.).

 

GALERIE FOTO

casa-memoriala-veronica-micle