zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic zigzagturistic
WebMagnat.

="http://webmagnat.ro/bannere/230x230.swf" name="movie">

Casa memoriala I. I. Mironescu - Piatra-Neamt

Casa în care s-a născut şi a locuit  doctorul şi scriitorul I. I. Mironescu din Tazlău, judeţul Neamţ a fost amenajată în anul 1969 ca muzeu şi expoziţie permanentă. Cuprinde obiecte personale, fotografii, schiţe, cărţi şi mobilier care au aparţinut medicului şi scriitorului I.I Mironescu.

 

De la rudele scriitorului (sora, fiica, nepoţi) s-au recuperat unele documente, scrisori de familie, însemnări ale autorului, cărţi şi fotografii.

În anii 70, pe baza acestora, la iniţiativa şi cu contribuţia fiicei scriitorului, Rodica Mironescu, şi a altor tăzlăuani iubitori de cultură s-a reuşit amenajarea Casei memoriale.

În cele două săli nu se află documente catalogate în felul unui muzeu organizat, ci s-a urmărit reconstituirea unei fărâme din modul de viaţă al Tazlăului interbelic.

Astfel, a fost reconstruită camera de lucru a scriitorului cu mobilierul originar, obiectele personale, biblioteca, imagini din activitatea sa medicală.

De-a lungul timpului sora scriitorului, Lina Donea, a organizat în această casă numeroase activităţi culturale cum ar fi: şedinţe ale Cercului literar sau şezători.

Deşi nu s-a impus în literatura română ca scriitor de primă mână, I. Mironescu a făcut parte din cercul revistei “Viaţa Românească” şi a lăsat în urma sa o moştenire valoroasă, creditată de umanismul şi realismul unui luptător.

 

 

GALERIE FOTO

muzeu